Diëtiste Diabeteseducator en Sanacoach

Feestelijke gezonde hapjes

In de praktijk merk ik dat veel patiënten het moeilijk hebben met feestelijke gelegenheden. Ze kunnen moeilijk van de hapjes afblijven. Dit is ook helemaal niet nodig, vaak zijn er ook gezonde hapjes aanwezig. De ongezonde hapjes kunnen horen bij u 20% zondigen zoals chips, salami, toastjes met beleg, paprikanootjes, …
Tip: prop je natuurlijk wel niet te vol met hapjes als je daarna nog moet eten.

Organiseer je zelf een feestje? Probeer dan ook gezonde hapjes te voorzien. Gezonde inspiratie nodig? Ik help je al eventjes op weg:

  • Op een stokje: mozzarella met basilicum en kerstomaatjes (de toastjes zijn 20%)
  • Op een stokje:  Gandaham met meloen, mozzarella, munt en blauwe bessen (inspiratie: NMD3 p 110 maar dan anders)
  • Komkommerschijfjes met kruidenkaas, gerookte zalm en dille
  • Glaasje met geitenkaas, gedroogde abrikoos, Gandaham, pijnboompitten en een vleugje vijgenconfituur afgewerkt met rucola en balsamicoazijn
  • Lepelhapje rundercarpaccio met rucola, parmezaanse kaas, pijnboompitten, azijn, olijfolie, peper en zout
  • Witloofbootjes met kingkrab en granaatappelpitjes (NMD3 p 104)
  • Kruidige kaascrackers (NMD3 p 108)
  • Lepelhapje roerei met gerookte zalm
  • Volkoren wrapjes met Gandaham, kruidenkaas, avocadoschijfjes en rucola
  • Medjouldadels opgevuld met kruidenkaas of geitenkaas
  • Glaasje met mango, garnaaltjes en granaatappelpitjes
  • Glaasje met groene appel, Griekse yoghurt en gerookte zalm (zie NMD) 

Maak je graag een toastje met zelfgemaakte hummus, guacamole, groentenspreads,… Kies dan voor een kwaliteitsvolle cracker die jou en je gasten een voldaan gevoel geven en toch lekker zijn bv. de crackers van Dr Karg’s. Deze crackers zijn te koop in de Bioplanet of natuurvoedingswinkels. Men heeft in dit gamma neutrale smaken, maar ook smaken met tomaat-mozzarella, emmentaler, … Superlekker!

Veel kookplezier! x Lieselotte

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *