Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes met gedroogde veenbessen zijn écht een healthy snack. Waarom ?

Eerst en vooral omdat havermout zeer voedzaam en licht verteerbaar is. Het zit boordevol oplosbare vezels die een ‘prop’ maken in de maag en zo lang voor een verzadigd gevoel zorgen. Hierdoor heb je minder zin in andere zoetigheden.

De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen en zorgen ook niet voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Dit is sowieso een goede zaak want pieken in de suikerspiegel hebben we niet graag. Een stabiele suikerspiegel zorgt voor meer gewichtsverlies, minder concentratiestoornissen, meer energiek gevoel,.. De vezels in havermout zorgen er ook voor dat de insulinegevoeligheid verbetert, wat ook een goede zaak is voor mensen met prediabetes, diabetes type I en II of zwangerschapsdiabetes.

Havermout heeft ook een cholesterolverlagende werking door de aanwezigheid van bèta-glucaan. Dit is wetenschappelijk bewezen. Altijd positief voor iemand waarbij de cholesterol te hoog staat.

Let op: havermout is niet geschikt voor mensen met coeliakie. Havermout is van nature wél glutenvrij maar het wordt vaak gemaakt in een fabriek waar sporen kunnen zijn van gluten. Hierdoor kiezen mensen met glutenintolerantie beter voor glutenvrije havermout of havervlokken.

Daarnaast beschermen gedroogde veenbessen ook nog een keer tegen infecties aan de urinewegen. Kies wel zeker voor veenbessen die suikervrij zijn. Als het woord ‘suiker’ bij de ingrediëntenlijst staat dan weet je dat de veenbessen te veel suiker bevatten. Bij Pit & Pit kan je veenbessen kopen die gezoet zijn met appeldiksap. Dit is veel beter dan de veenbessen die gezoet zijn met suiker.

De veenbessen kunnen zeker ook vervangen worden door rozijntjes.

Het recept van deze havermoutkoekjes vinden jullie op de site van Sandra: https://www.nooitmeerdieten.be/recepten/tussendoortjes/havermoutkoekjes-met-gedroogde-veenbessen/

Succes !